Ahad, 7 April 2013

The Da Vinci Code

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Selamat Datang Semua

Aku memang dah jarang tengok cerita ataupun movie sekarang ni. Mungkin disebabkan kedudukan aku jauh di pedalaman menghalang aku dari pergi ke bandar dan menonton movie-movie yang menarik di luar sana. Aku pun dah jauh sangat daripada perkembangan berita-berita semasa. Tapi, walau jauh di pedalaman sekalipun, tetap akan ada tempat untuk kita membeli cerita-cerita popular di luar sana. Dan sempat juga aku membeli satu cerita yang dah lama aku cari. The Da Vinci Code.


Jadi apa sebenarnya cerita tentang The Da Vinci Code ini? Seperti yang anda sudah maklum, Da Vinci ini adalah ahli seni yang terkemuka di zamannya. Dan hasil kerja dan karyanya sememangnya amat popular. Tetapi ia juga dikatakan menyimpan 1001 maksud dan simbol. Sama ada ia kebenaran atau sebaliknya, hanya Tuhan sahaja yang tahu. Ia sememangnya mempunyai maksud tersirat terutamanya dengan fahaman Agama Kristian. Di mana dalam kisah ini, berlaku pertempuran dan peperangan di antara Priory of Sion dan Opus Dei. Ia adalah peperangan bagi pihak gereja menutup satu misteri yang sudah ditutup untuk sekalian lamanya iaitu menurut cerita ini, Jesus Christ sudah berkahwin dan isterinya mengandung sewaktu dia disalib. Misteri ini terbongkar selepas Chrusader berjaya menawan Palestin ketika Perang Salib daripada tangan pihak Islam.

Menurut cerita ini juga, Holy Grail yang menjadi tanda suci bagi Agama Kristian bukanlah benda/barangan tetapi adalah yang dikatakan sebagai 'Sacred Femininity', iaitu Kesucian seorang wanita. Dan menjadi tanggungjawab Priory of Sion untuk melindungi keturunan Jesus Christ ini daripada dibunuh, iaitu untuk membuktikan bahawa Jesus Christ bukanlah seorang anak tuhan tetapi sebaliknya hanyalah manusia biasa. Dan adalah menjadi tanggungjawab keturunan Jesus Christ ini jugalah untuk 'memperbaharui' agama Kristian dan menukarnya daripada penipuan kepada kebenaran.

Komentar

Aku tak cukup masa nak huraikan semua fakta dalam cerita ini, tetapi memang cerita fakta sejarah seperti ini memang aku minat dan berbaloi masa aku tengok daripada kisah-kisah cinta. Bagi aku, aku bagi cerita ini 4 bintang. Memang susah nak buat satu cerita yang padat dengan fakta dan pada masa yang sama padat dengan aksi yang mengelakkan orang daripada bosan melihat. Tapi bagi aku, kisah akan Jesus Christ ataupun Nabi Isa ini sudah berkahwin dan mempunyai anak aku memang tidak terima. Sebab, dalam ajaran Islam memang sudah dinyatakan bahawa Nabi Isa ini bujang. Dan baginda juga adalah manusia paling miskin dalam sejarah manusia, tiada manusia yang semiskin Nabi Isa sebelum ataupun sesudah zamannya. Dan baginda juga sepanjang hayatnya mendapat tentangan hebat daripada Kaumnya. Masakan baginda mempunyai masa untuk berkahwin dan bekeluarga. Satu fakta yang aku terima dalam cerita ini adalah..

"Jesus Christ is a mortal. Not a son of god. Not even his nephew twice removed."

Lagi satu, pembaharuan agama Kristian akan dilakukan oleh baginda sendiri selepas baginda diturunkan dari langit satu hari nanti. Kerana baginda tidak disalib tetapi dimikrajkan ke langit dan tempatnya diganti oleh orang yang serupa dengannya.


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails