Jumaat, 29 Jun 2012

Empangan Bakun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Selamat datang semua

Apa khabar anda-anda semua, semoga sihat-sihat dan berbahagia hendaknya. Setelah sebulan berada di Sarawak, aku dah mula menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Contohnya, kat mana nak dapat makanan halal.. di mana nak dapat saluran internet.. di mana hendak mendapatkan barangan keperluan.. dan lain-lain lagi. Di kawasan pedalaman Sarawak ini, memang keperluan moden seperti internet dan lain-lain memang susah untuk didapati. Namun, kadang-kadang saya boleh memahami kenapa penduduk di kawasan pedalaman ini, khasnya Orang Ulu yang terdiri daripada Kaum Kenyah dan Kayan masih mengekalkan tradisi mereka untuk tinggal di dalam hutan. Pertama sekali, bentuk muka buminya yang cantik.


Jika anda-anda semua tinggal di kawasan moden seperti di Kuala Lumpur, masa anda amat cepat berlalu. Namun, di kawasan pedalaman Sarawak ini, anda akan rasakan yang masa berlalu dengan amat perlahan. Sebulan rasa macam sangat lama... (yerla.. kalau kat KL sebulan tu macam sehari jer... kat sini.. sebulan macam setahun.. hehe..).


Di sini antara mercu tanda yang paling jelas, iaitu Empangan. Hehe.. Yup, empangan terbesar di Asia Tenggara setakat ini.


Saiz tasik yang lebih luas daripada Negara Singapura. Tetapi bagi penduduk tempatan, walaupun mereka telah dipindahkan ke penempatan baru iaitu di Sungai Asap, ada yang masih mengekalkan kehidupan mereka di kawasan hulu sungai jauh di dalam kawasan tasik. Masakan tidak, jika anda ada tanah rizab sendiri.. tak kan anda mahu lepaskan begitu sahaja kan? ^^


Sekian sahaja untuk ruangan kali ini.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails