Khamis, 30 September 2010

KESATRIA (ep. 3)

Photobucket
gambar hiasan

Teriakan Azzuan kedengaran jelas di pagi yang hening itu. Burung-burung merpati yang berada berhampiran kawasan tersebut semuanya berterbangan disebabkan terkejut dengan teriakan Azzuan itu. Hakim menyedari gelagat Azzuan tersebut. Dia melabuhkan punggungnya dan berehat di kerusi panjang tersebut. Pada masa yang sama, Azzuan dan Syakir berjalan dengan pantas ke arahnya.

“Hakim, ke mana kamu menghilang seminggu ini, hah!?” Bentak Azzuan sebaik sahaja dia berada di hadapan Hakim. Syakir hanya memandang gelagat Hakim yang ibarat tidak endah kepada bentakan Azzuan.

“Waalaikumussalam. Saya tidak hilang ke mana, Azzuan. Saya baik-baik sahaja.” Balas Hakim sambil tersenyum. Sambil itu dia menyindir Azzuan yang datang kepadanya tanpa memberi salam. Muka Azzuan kemerahan akibat menahan marah. Apatah lagi tercabar apabila dirinya disindir sedemikian. Namun, segala kemarahannya berjaya dikawalnya.

“Kamu tahu kan apa yang sudah berlaku di Ibu Negara?” balas Syakir lagi.

Hakim hanya mendiamkan diri. Dia amat mengetahui dan memahami apa yang sudah berlaku di Ibu Negara dan di seluruh negara.

“Kamu sebagai antara 4 Kesatria Maharaja sepatutnya bersikap lebih bertanggungjawab.” Syakir menambah lagi.

Hakim hanya tersenyum mendengar kata-kata Syakir.

“Kamu berdua kan ada di Ibu Negara. Saya yakin yang negara ini dalam keadaan terbaik di tangan kamu berdua.” Balas Hakim

Photobucket
gambar hiasan

Azzuan pula semakin tidak tahan dengan sikap Hakim yang bersikap sambil lewa itu berkata,

“Jangan nak main-main Hakim! Kamu tahu tanpa sekurang-kurangnya 3 orang Kesatria Maharaja, segala keputusan tidak dapat dibuat! Kita masih lagi dalam undang-undang Darurat! Kita belum lagi aman!” Azzuan mula melampiaskan isi hatinya.

“Ya, saya faham Azzuan. Saya boleh lihat dengan mata saya sendiri.” Balas Hakim yang sudah mula panas telinga dengan leteran Azzuan.

“Dan, kamu jangan nak lari dari hakikat bahawa 3 hari lagi adalah Majlis Permasyhuran kamu sebagai Maharaja Andalusia yang baru.” Tambah Syakir.

“Saya minta diri dahulu.” Hakim terus bangun dari kerusi dan terus beredar dari bulatan pancuran tersebut. Namun gerakannya dihalang oleh Syakir dan Azzuan. Hakim hanya melihat tindakan kawan-kawan lamanya itu. Dia sudah menjangka yang dia sudah tidak dapat berbuat apa-apa sekarang ini.

“Ikut saya ke Pejabat. Mulai hari ini, saya sendiri akan mengawal segala gerak geri kamu.” Azzuan berkata kepada Hakim dengan pandangan mata yang tajam.

Dalam keadaan tersebut, Hakim hanya mampu menuruti sahaja kemahuan rakan-rakannya itu.


Bersambung…

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails