Khamis, 23 September 2010

KESATRIA (ep. 1)

Photobucket
gambar hiasan

Matahari mula terbenam seperti biasanya dan malam mula melabuhkan tirai. Langit cerah malam ditemani dengan kelipan bintang. Walaupun tanpa cahaya Sang Rembulan, ia tetap suatu pandangan yang mendamaikan. Tiupan angin malam menambah kedinginan malam. Deruan ombak di pantai menambahkan lagi nikmat kedamaian yang sudah lama diimpikan buat sekian lama. Pantai tersebut kosong tanpa pengunjung. Di balik kesunyian malam, kedengaran sayup-sayup bunyi tapakan kaki kuda dari jauh. Bunyi tersebut semakin lama semakin dekat. Kelibat seorang pemuda memacu kudanya ke arah pantai tersebut. Dia mula menghirup udara pantai sedalam-dalamnya. Dia begitu asyik ibarat sudah lama tidak menikmati keadaan tenang dan damai tersebut.

Dia turun dari kudanya, kemudian memegang tali pacu kudanya dan berjalan ke arah pinggir pantai yang berpasir. Kudanya hanya menurut berjalan di belakangnya. Sambil dia berjalan, dia melihat suasana sekeliling yang kosong tanpa penghuni. Sedang dia berjalan bersendirian, sekali lagi kedengaran sayup-sayup suara kuda dari jauh. Kuda tersebut laju berlari ke arah kawasan pantai tersebut. Semakin lama semakin hampir. Seorang lagi pemuda menunggang kuda tersebut dan berhenti setelah hampir dengan pemuda pertama tadi. Dia turun dari kuda dan mula menundukkan diri kepada pemuda pertama tadi.

Photobucket
gambar hiasan

“Tuan Hakim, puas saya cari tuan. Semua pihak dah bersedia untuk pulang ke ibu negara. ” Kata Pemuda tersebut.

“Saya belum rasa hendak pulang lagi Rasyid. Kalau boleh, saya tidak mahu pulang.” Kata Hakim.

“Tuan, kenapa tuan kata begitu? Sekarang, seluruh negara perlukan tuan.” Kata Rasyid lagi. Cuba untuk meyakinkan Hakim untuk pulang ke ibu negara.

“Orang lain perlukan saya… tapi di mana orang yang saya perlukan Rasyid?” Jawab Hakim sambil melihat ke arah pantai.

Rasyid pula hanya mendiamkan diri. Seluruh negara sudah mengetahui nasib malang yang melanda keluarga Hakim. Rasyid hanya mendiamkan diri. Dia mengetahui, orang luar sepertinya pasti tidak memahami perasaan Hakim.

“Tidak mengapa lah Rasyid. Saya akan pulang sekarang.” Kata Hakim sambil tersenyum. Rasyid pula mengangkatkan kepalanya dan bersetuju untuk mengiringi Hakim pulang ke ibu negara.

*****
Bersambung…

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails