Jumaat, 30 Mac 2012

Tag ; Dari DRC ke RBE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Selamat datang semua

Tag dari DRC ni sebenarnya saya dah perasan sejak 2 hari yang lepas. Tapi sebab kesibukan (kemalasan?), saya mengabaikannya buat sementara waktu. Memandangkan saya sudah di tag, maka bersesuaianlah untuk saya membalasnya. Orang sudah menjual, kita pun membelinya lah, tak gitu? Cuma, berbanding dengan tag-tag sebelum ini, tag kali ini agak panjanglah..


Ok, ini adalah antara beberapa perkara yang perlu dibuat dalam segmen tag ini :-
  1. Tak boleh tag orang yang sama.
  2. Letakkan semua syarat-syarat di entry ini.
  3. Pastikan yang di-tag itu tahu bahawa dia di-tag.
  4. Ceritakan 11 perkara akan diri anda.
  5. Jawab soalan yang diberi dan berikan 11 soalan untuk mereka yang di-tag.
Ok, itu sahaja. Mudah bukan? (Senang.. tapi panjang.. huhu..).


11 Perkara tentang diri RBE

Baiklah, 11 perkara tentang diri yang empunya blog ini.
  1. Anak sulung dari 3 beradik.
  2. Keturunan ke-4 daripada Sultan Thaha Syaifuddin ibni Sultan Ahmad Fahruddin dari Kesultanan Jambi.
  3. Minat pelajaran Sejarah sangat-sangat.
  4. Minat menulis, tak kira artikel, blog atau buku.
  5. Suka sesuatu yang berbentuk fakta.
  6. Suka mempermainkan orang yang suka cerita sesuatu yang auta. (seronok tengok orang tu kemudian terpinga-pinga malu sebab salah.. huahuahua..).
  7. Sukakan ketenangan.
  8. Suka waktu hujan.
  9. Paling suka makan sup.
  10. Waktu kecil dulu suka main LEGO.
  11. Zaman persekolahan saya cuma 10 tahun sahaja. hehe..

Soalan DRC dan Jawapan RBE :-

  1. Pengertian kawan, sahabat, teman..
    Jawapan : Hmm.. kawan ni kenalan kita, sesiapa sahaja yang kita kenal dan berhubungan baik dengan kita adalah kawan kita. Sahabat pula adalah kawan kita yang sentiasa bersama dengan kita di waktu susah dan senang. Teman pula, adalah seseorang yang menemani kita sepanjang hayat. Contohnya macam isteri dan amalan kita.

  2. Konsep kehidupan seorang muslim..
    Jawapan : Sesungguhnya solatku, amalanku, hidupku, dan matiku adalah untuk Tuhan sekalian alam.. hidup untuk Allah, bukan untuk duit, wanita, harta dan lain-lain yang berkaitan dengan dunia.

  3. Terjebak dalam dunia blog.. bagaimana?
    Jawapan : Sebab masa tu trend di kalangan kekawan universiti.

  4. Peranan anda kepada ummat?
    Jawapan : Menyampaikan perkara yang benar

  5. Deria anda jika tidak berblogging..
    Jawapan : Hmm.. mungkin sekarang ni jadi kipas-susah-mati facebook kot. hehe..

  6. Mahu bertentang mata dengan DRC?
    Jawapan : Of course, why not?? hehe..

  7. Pernah merasa geram membaca blog DRC?
    Jawapan : Satu-satunya masa saya geram baca blog DRC adalah ketika isu Memali. Itu jer kot..

  8. Sebab untuk di atas.. (20 patah perkataan)
    Jawapan : RBE sangat tidak suka jika sesuatu perkara itu diterangkan dalam nada pro kepada sesuatu pihak. Ia perlu neutral.

  9. Tahu tentang isu Palestin dan Syria dsb?
    Jawapan : Tahu dan sedikit sebanyak ada mengambil tahu akan perkembangan peristiwa-peristiwa tersebut.

  10. Jika tahu atau tidak, apa tindakan?
    Jawapan : Laksanakan kewajipan yang sudah lama umat Islam tinggalkan, Amar Makruf Nahi Munkar.

  11. Apa perasaan jika DRC berhenti berblog?
    Jawapan : A - tak suka (ekceli jawapannya semua sama makna cuma perkataan jer lain.. huhu..).

Okay, kepada sesiapa yang saya tag. Ini soalan daripada RBE.
  1. Apa perasaan anda dengan blog RBE? Suka atau tidak?
  2. Ada apa-apa yang kamu rasa perlu RBE buat penambahbaikan untuk blog ini?
  3. Ada perasan meluat ketika baca?
  4. Apa yang anda rasa tentang RBE?
  5. Anda tinggal di mana?
  6. Adakah anda suka dengan tempat tinggal anda?
  7. Sudah lama berblogging?
  8. Kenapa anda berblogging?
  9. Apakah ciri rumah idaman anda?
  10. Stesyen televisyen kegemaran anda?
  11. Soalan pilihan.. jawab salah satu :-
    a) Adakah anda penyokong revolusi Mesir? Adakah anda rasa Mesir sekarang semakin baik atau semakin teruk? Nyatakan sebab.
    b) Siapakah pemain bola sepak kegemaran anda?

Dan ini adalah mereka yang bertuah untuk di tag kan.


Selamat menjawab ^^

1 ulasan:

DRceria berkata...

jawapan terbaekkk la... RBE...! hehehee..... thanks yer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails